Selecteer een pagina

ONDERHOUD EN tentoonstellen

Een SMALL STORY aangekocht of gekregen?

Jouw small story is iets om te koesteren. Gekregen of aan jezelf gegeven, ze is hoe dan ook waardevol en verdient een speciaal plekje. Met speciale aandachtspunten.

Het concept van de Small Stories werd gemaakt met de bedoeling om even te verstillen. Want wannneer je tijd neemt om het verhaal te laten spreken, komt de symboliek in de tekeningen naar boven en gevoelsmatig ontstaan nuances.

De betekenis is veranderlijk door je eigen persoonlijke invulling die elke dag verschilt. Ze vertellen het verhaal dat wisselt met je stemming en met je meegroeit.

tips over onderhoud en tentoonstellen van je editie/ in glazen kast goed beschermen

De small stories worden handmatig afgewerkt, wat voelbaar is in de details. Ze blijven mooi door er met zorg en aandacht mee om te gaan. Blijf genieten van je small stories en vermijd dat ze er mettertijd gehavend zullen gaan uitzien. Deze tips over het onderhoud en tentoonstellen zullen je daarbij helpen. 

Stofvrij houden

Stel ze tentoon in een glazen kastje of onder een stolp. Stofvrij blijven ze nog langer mooi. Bewaar je ze liever op een speciale plaats, verborgen voor het oog, dan kan je ze inwikkelen in een doek en opbergen. 

Presentatiehoek

Om beter zicht te krijgen op je geopende small story, kan je de stokjes die gebruikt werden rond de kaft, onder de kaft leggen. Zo komt het geheel schuiner te liggen en krijg je een mooiere inkijk op de pop-up. Draai daarvoor het koord rond de twee stokjes (foto) en steek ze bovenaan onder de kaft.

tips over onderhoud en tentoonstellen van je editie/stokjes en koord

Spanning geopende Pop-up

Leg jouw small story open op de laatste pagina met de pop-up. Integreer je kaft en stokjes bij het displayen. Volg daarvoor de stappen in de tekeningen hiernaast.

Laat nooit 3 pagina’s links liggen en 1 rechts. (schema) Het creëert een onevenwicht wat teveel spanning zet op de pop-up en kan leiden tot scheuren.

Breng daarom de onderste pagina van de linkerkant naar rechts. (schema) Opgepast, het geopend werk ligt nu met de 2e tekening, gericht naar beneden. Zorg daarom steeds voor een schone ondergrond.

In de laatste stap (schema) liggen de geopende pagina’s in balans. Leg ze niet in direct zonlicht en stel ze niet langdurig aan licht tentoon om verkleuring tegen te gaan.

Let wel goed op wanneer je ze terug vastneemt om ze opnieuw in te kijken. Draai daarvoor voorzichtig de onderste pagina van de rechterkant eerst terug naar links.

tips over het onderhoud en tentoonstellen van jouw editie/pagina's in balans leggen

Zorgzaam behandelen

De papieren pagina’s worden verlijmd tegen de bamboe platen. Dat maakt ze dikker en zwaarder. De small story is handgemaakt en niet volgens klassieke bindwijze van een boek in elkaar gezet, open ze dus zorgzaam met beide handen. Ook de pop-ups komen het best tot hun recht wanneer ze traag worden geopend.

Noot: De laatste pagina met de pop-up wordt slechts gedeeltelijk op de bamboe verlijmd om de pop-up zijn benodigde ruimte te geven. Dit is geen constructiefout.

tips over onderhoud en tentoonstellen van je editie/schets verlijming pop-uppag