Selecteer een pagina

behind the scene

HET ONTSTAAN VAN EEN POP-UP

Hoe een een pop-up ontstaat, hoe de beweging tot stand komt en hoe deze 3D vorm uitgevouwen en weer toegeplooid kan worden, is voor velen iets magisch en het roept dan ook veel vragen op. In dit artikel neem ik je even mee achter de schermen.

Tijdens afgelopen zomervakantie heb ik twee smallstories mogen afwerken. Dat wil zeggen dat er ook weer twee nieuwe pop-ups ontstonden. Het blijft een heel bijzonder gevoel om met een persoonlijk verhaal van iemand aan de slag te gaan, en het nadien weer terug te geven in de vorm van een smallstory.

De pop-up ontwerpen is de laatste stap in het ontwerpproces van een smallstory. De laatste van 3 tekeningen wordt uitgewerkt in 3D. En dat kan je niet zomaar met elk getekend beeld doen, denk maar aan mijn fijne bloemenstructuren en haartjes, dus hou ik er bij het ontwerp ruwweg rekening mee.

pop-up insect

Soms vraagt de vorm teveel aandacht en zit er geen sfeer meer in de tekening.

Ik bekijk eerst de tekening en bepaal dan grofweg welke delen een 3D-element zulllen krijgen. Daarna ga ik over tot het schetsen van de ruwe vormen. Papier wordt geknipt en gevouwen. De juiste plaatsing wordt vastgelegd, verhoudingen bekeken en hoeken berekend.

Daarbij zijn er een aantal vaste regels waarmee ik rekening moet houden. Ten eerste moet de vorm zowel open als dicht kunnen. Daarnaast mogen de pop-up onderdelen niet voorbij de grenzen van het blad komen als de smallstory gesloten is.

Voor de laatste regel, kom ik bij de belangrijkste: de pop-up moet juist genoeg ruimte innemen zodat de gevoeligheden uit de tekening nog meer naar buiten komen.

Daarmee bedoel ik dat de vorm steeds ondergeschikt moet blijven aan de inhoud. Want wanneer de pop-up teveel aandacht vraagt als vorm an sich, dan ben je afgeleid en komt het gevoel niet meer binnen.

Om die reden maak ik soms een heel nieuw ontwerp. Gelukkig komt dit niet elke keer voor en is het meestal voldoende om hier en daar wat te sleutelen aan de verhoudingen en graden.

Wanneer het onderzoek overgaat in nieuwsgierigheid, dan weet ik dat hij bijna klaar is.

Het is moeilijk uit te leggen wanneer ik het weet of een pop-up klaar is.

Op een zeker moment voel ik dat de vorm juist zit. Dan maakt het onderzoekende plaats voor een gevoel van nieuwsgierigheid en weet ik dat ik er bijna ben.

Kijk hieronder voor enkele voorbeelden van pop-up-schetsen in ontwerpfase.

Lijm op de verkeerde plaats? Dat is radicaal opnieuw beginnen.

Hoe een pop-up bij mij ontstaat, kan je nu grotendeels wel voorstellen, maar de finishing touch gebeurt nu. De tekening overzetten op de verschillende onderdelen is best spannend want de assemblage kan alles teniet doen.

Lijm op de verkeerde plaats, een valse plooi of klein scheurtje betekent opnieuw beginnen. Dus wordt lijm op vierkante millimetertjes papier aangebracht met de punt van een naald en dan heel secuur op de juiste plaats gefixeerd.

Als alles juist zit op zowel de pop-up-pagina als de anderen, wanneer alles precies is afgewerkt en bijgeschuurd, dan is de smallstory klaar. Klaar om gelezen te worden, de lezer te bevangen en mee te trekken in een beeldverhaal vol gevoelens. 

pop-up schets Veerle1
pop-up schets
onstaan van een pop-up2

smallstories

Kleine verhalen met grote betekenis.

Een origineel en waardevol geschenk om samen te geven.

 

Omdat de ‘juiste woorden’ vinden niet altijd eenvoudig is, help ik met een smallstory jouw verhaal te vertellen.

Door middel van een intuïtief en gevoelsmatig proces teken ik wat jij mij wil vertellen, met drie unieke grafiettekeningen in magisch-realistische stijl, één ervan uitgewerkt als een pop-up die recht in je hart springt.

Ik geef jouw eigen verhaal terug in de vorm van een smallstory.