Selecteer een pagina

vzw Reveil Vlaanderen organiseerT

Soul Repair Café

Pieter van Reveil Vlaanderen belde me op met de vraag of ik wilde meedoen aan enkele Soul Repair Café’s in het najaar van 2023. Het spreekt voor zich dat ik daaraan graag wilde meewerken.

Voor het Soul Repair Café zetten artiesten herinneringen van een overleden geliefde om in een kunstwerk.

Een gedicht, een song, een brief of een illustratie, die je achteraf in je mailbox, later via de post of in enkele gevallen ook meteen meekrijgt. Want elke artiest werkt op zijn eigen manier.

Alles bij elkaar kregen tientallen mensen van SmallStories een ontwerp in hun mailbox. In een tweede mail gaf ik hen uitleg, indien ze dit wensten. Want het is niet de bedoeling dat de betekenissen hen zouden vastzetten. Ze mogen verduidelijken, maar moeten ook veranderlijk kunnen zijn. 

Velen stonden versteld van dit warme initiatief van Reveil.

doos waardebon smallstory

In de wereld van Reveil is een begraafplaats geen kille plek, maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een gemeente vormen.’  – vzw Reveil

De reacties die ik na het Soul Repair Café ontving waren hartverwarmend. Dankbaar voor zowel de opzet als voor het resultaat.

“Heel erg bedankt. Het is heel mooi en waardevol. En als ik jouw mailtje las met de uitleg, zo prachtig verwoord ! Ik sta versteld van de symboliek….Heel emotioneel! Heel erg bedankt!”

“Enorm bedankt voor je aandoenlijke tekening. Ik had het voor mezelf misschien wat langer moeten laten bezinken en er wat later opnieuw naar kijken. Het detail van de morsecode had ik dan wel ontdekt 🙂 Een deel van je uitleg was me wel al duidelijk, maar nu ik ze volledig lees, snap ik de tekening veel beter! Van harte bedankt, Karen, om dit voor ons te willen ontwerpen!

Omdat je nooit zal vergeten, steeds dichtbij wil houden, en je herinneringen wil koesteren

Sommigen informeerden naar een smallstory, want daar krijgt iemand de kans om zijn/haar verhaal te vertellen in zijn totaliteit. En in tegenstelling tot het ontwerp voor het Soul Repair Café, gaat het hier over drie originele tekeningen waarvan één uitgewerkt als een pop-up. Drie exclusieve ontwerpen op maat van het volledige verhaal.

Hoe we precies omgaan met een verlies of verdriet in het algemeen is voor iedereen anders. Maar hetgeen we wel met elkaar gemeen hebben is de behoefte aan stilstaan en herinneren. De tijd nemen om verdriet toe te laten, te verwerken, binnen te laten komen en alle emoties zijn eigen moment te geven.

Uiteindelijk leert de tijd je beetje bij beetje omgaan met een groot gemis. En die manieren van verwerking, troost en herinnering worden opgenomen in de smallstory.

De naam SmallStories is bewust zo gekozen. Heel ons leven is immers opgebouwd is uit kleinere verhalen.

Kleine gevoeligheden en specifieke details maken jouw verhaal persoonlijk. En tegelijk zijn ze de bouwstenen van een nieuw verhaal. Een smallstory is een uniek, warm en persoonlijk kleinood. 

Benieuwd naar de mogelijkheden of heb je nog vragen? Laat het me even weten.

Omdat de ‘juiste woorden’ vinden niet altijd eenvoudig is, help ik met een smallstory jouw verhaal te vertellen.

Door middel van een intuïtief en gevoelsmatig proces teken ik wat jij mij wil vertellen, met drie unieke grafiettekeningen in magisch-realistische stijl, één ervan uitgewerkt als een pop-up die recht in je hart springt.

Jouw eigen verhaal in de vorm van een smallstory.

Reveil in het kort

Ik kende de vzw al van het gelijknamige tijdschrift waarin ze afscheid bespreekbaar maken en een plek geven aan professionals die meebouwen aan een bijzondere rouwcultuur.

Ook ‘verlicht’ Reveil elk jaar honderden begraafplaatsen op 1 november. Want dan worden er in heel Vlaanderen troostconcerten georganiseerd met lokale muziek, poëzie, dans en levensverhalen. Op die manier tonen gemeentes dat ze hun inwoners niet vergeten zijn.