Selecteer een pagina

spel gevoelens

ZOVEEL MEER dan een spel

Gevoelens als basis van een spel. Maar niet zomaar een spel. Ontdek in dit artikel wat het nog meer kan zijn. Is het een doosje vol gevoelens, een verzameling troost, of een excuus om eens uitbundig theatraal te zijn?

Is het een wens aan iemand voor vele intense momenten samen, als een bevestiging van een vriendschap waar je al door veel waters gezwommen bent, of hou je het voor jezelf ?

Deze kwartetkaarten tonen 32 emoties. Samengebracht in een doosje. Iedereen heeft ze. Allemaal moeten we er op onze eigen wijze mee leren omgaan. Het heeft iets universeels.

kwartet spel gevoelens

6 Basisemoties – 8 thema’s

Filosofen zijn het er niet over eens hoeveel basisemoties er precies zijn. Daarom gebruik ik er zes in de thema’s waar de meesten het erover eens zijn. ‘Rust’ en ‘Feest’ zijn geen emoties, maar deze twee wilde ik er zeker bij.

  Om eraan herinnerd te worden in de emotionele wervelwind daar tijd voor vrij te maken. Tijd vrijmaken voor dingen die rustgevend zijn en vieren wat mij blij maakt. Zes emoties waar niemand aan kan ontsnappen en 

  twee keuzes die bepalen hoe we ermee om kunnen gaan. Dit zijn de 8 thema’s van de set: Boosheid, Rust, Vreugde, Verbazing/verrassing, Feest, Verdriet, Angst, Afschuw/walging.

  meer over kwartet gevoelens-opties wat nog meer

  5 VARIATIES

  1. Theater

  Speel het kwartetspel volgens de spelregels en vul aan met je beste theatrale expressie. Elke kaart die je nodig hebt, vraag je volgens het gevoel van de kaart, met de expressie en uitdrukking die bij dat gevoel passen. En let goed op, want de ander moet met hetzelfde gevoel antwoorden. Heel leuk om samen te overdrijven!

  meer over kwartet - 4 polaroids gevoelens

  2. Frame

  Kies je favoriete kaart(en) uit en kader ze in. Neem de illustraties die waardevolle herinneringen bij je naar boven brengen of vertel een verhaal dat jij alleen kan lezen.

  Deel je ze liever uit? Je kan verschillende kaarten inkaderen voor meerdere personen en het afgeven met deze boodschap: “Je weet nooit welke kaarten je zal krijgen in het leven. Jij bent voor mij een kaart die ik graag trek, want jij betekent voor mij:…” (Laat je inspireren door de kaarten: relaxed, schitteren, genieten, …)’

  meer over kwartet gevoelens - kwartetkaart inkaderen

  3. Storytelling

  Kies willekeurig 4 kaarten uit de stapel en leg ze zichtbaar op tafel. Kies de kaart uit die je het eerste inspireert en begin gewoon iets te vertellen. Heb je geen inspiratie meer, dan kies je de volgende kaart. Voor je het weet heb je ineens een absurd, grappig, triestig,… nieuw verhaal verzonnen. Beluister hieronder mijn eerste verhaal aan de hand van deze 4 kaarten:

  meer over kwartet gevoelens- 4 kaarten kwartetverhaal1

  Een klein absurd verhaaltje

  met Naam van de artiest

  4. Briefjes

  Voor lieve boodschappen thuis aan je gezinsleden zoals een lieve wens om de dag goed te beginnen of een ‘sorry’ of ‘slaapwel’ aan de late opblijver. Zet ze op de trap, op het hoofdkussen of op de salontafel. Kies de kwartetkaart uit die het best jouw gevoel visualiseert. Steek de kaart in de houder (zie download) en schrijf er een lief briefje bij ter verduidelijking. Dat briefje steek je achterin de houder. Wil je graag de houder zelf maken, download dan hier de template.

  meer over kwartet gevoelens - kwartethouder 3 foto's

  5. Gesprek

  Het zijn onze emoties die ons menselijk maken. Gebruik de kaarten eens als aanknopingspunt voor een gesprek. Welke kaart geeft je een bepaalde herinnering? Wat heb je al vaak gevoeld? Welke emotie is je onbekend? Je leert iemand beter kennen en op een heel andere manier.

  Omdat de ‘juiste woorden’ vinden niet altijd eenvoudig is, help ik met een smallstory jouw verhaal te vertellen.

  Door middel van een intuïtief en gevoelsmatig proces teken ik wat jij mij wil vertellen, met drie unieke grafiettekeningen in magisch-realistische stijl, één ervan uitgewerkt als een pop-up die recht in je hart springt.

  Ik geef jouw eigen verhaal terug in de vorm van een smallstory.