Selecteer een pagina

spel gevoelens

ZOVEEL MEER dan een spel

Gevoelens als basis van een spel, of is het meer? Is het een doosje vol gevoelens, een verzameling troost, of een excuus om eens uitbundig theatraal te zijn?

Schenk het als wens aan iemand voor mooie momenten samen, als een bevestiging van een vriendschap waar je al door veel waters gezwommen bent. Want deze kwartetkaarten tonen veel emoties, maar liefst 32. En allemaal leren we er op onze eigen wijze mee omgaan.

Het kwartet is onderverdeeld in acht thema’s, waaronder de zes basisemoties.

kwartet spel gevoelens

Filosofen zijn het er niet over eens hoeveel basisemoties er precies zijn. Daarom gebruik ik de zes waar de meesten het erover eens zijn. Zes thema’s voor de emoties en twee extra: ‘Rust’ en ‘Feest’.

  Om er aan herinnerd te worden in de emotionele wervelwind. Want tijd vrijmaken voor dingen die rustgevend zijn en tijd maken om te genieten en het leven te vieren, is echt belangrijk —maar vergeet ik soms.

  Anders gezegd omvat het kwartet zes emoties waar niemand aan kan ontsnappen en twee keuzes die bepalen hoe we ermee om kunnen gaan.

  Boos   |   Vreugde   |   Verbazing/verrassing   |   Verdriet   |   Angst   |   Afschuw/walging   |   Rust   |   Feest

  meer over kwartet gevoelens-opties wat nog meer

  5 VARIATIES

  1. Theater

  Speel het kwartetspel volgens de spelregels en vul aan met je beste theatrale expressie. Elke kaart die je nodig hebt, vraag je volgens het gevoel van de kaart, met de expressie en uitdrukking die bij dat gevoel passen. Heb je bijvoorbeeld een kaart nodig uit de set “VERDRIET”, dan kan je heel snikkend vragen: “Ooooo,(snif, snif) ik ben zooo verdrietig want ik heb … nodig?” En let goed op, want de ander moet met hetzelfde gevoel antwoorden. Heel leuk om samen te overdrijven!

  meer over kwartet - 4 polaroids gevoelens

  2. Frame

  Kies je eigen favoriete kaart(en) uit en kader ze in. Neem de illustraties die waardevolle herinneringen bij je naar boven brengen en vertel het verhaal dat jij alleen kan lezen. Denk daarbij dat je één of meerdere kaarten samen in kan lijsten.

  Hetzelfde geldt als je ze liever uitdeelt. Kies per persoon een geschikte tekening uit, kader ze in en geef ze af met deze boodschap bijvoorbeeld: “Je weet nooit welke kaarten je zal krijgen in het leven. Jij bent voor mij een kaart die ik graag trek, want jij betekent voor mij:…” (Laat je inspireren door de kaarten: relaxed, schitteren, genieten, …)’

  meer over kwartet gevoelens - kwartetkaart inkaderen

  3. Storytelling

  Deze is een spelvariant. Je gebruikt de kwartetkaarten als vertelkaarten. Kies willekeurig 4 kaarten uit de stapel en leg ze zichtbaar op tafel. Kies de kaart uit die je het eerste inspireert en begin gewoon iets te vertellen. Heb je geen inspiratie meer, dan kies je de volgende kaart. Voor je het weet heb je ineens een absurd, grappig, triestig,… nieuw verhaal verzonnen. Beluister hieronder mijn absurd verhaaltje aan de hand van deze 4 kaarten: vernederd, verrast, gedegouteerd en eerlijk.

  meer over kwartet gevoelens- 4 kaarten kwartetverhaal1

  4. Briefjes

  Stuur lieve boodschappen in huis aan je gezinsleden met behulp van deze kaarthouder. Je maakt deze houder eenvoudig zelf met behulp van de template die je bij elke bestelling gratis erbij krijgt.

  Uit een lieve wens naar je partner om de dag goed te beginnen. Zet de houder op het hoofdkussen naast je, op de keukentafel of op de trap. Kies de kwartetkaart uit de 32 kaarten die het best jouw gevoel visualiseert. Is het ‘sorry voor jeweetwel’ of ‘slaapwel’ aan de late opblijver? Steek je kaart in de houder en schrijf er nog een lief klein briefje bij dat je er vanachter insteekt. Heel leuk voor iedereen die er eentje krijgt!

   

  meer over kwartet gevoelens - kwartethouder 3 foto's

  5. Gesprek

  Het zijn onze emoties die ons menselijk maken. Gebruik daarom de kaarten ook eens als aanknopingspunt voor een gesprek.  En verzin er zelf vragen bij. “Welke kaart geeft je een bepaalde herinnering? Wat heb je al vaak gevoeld? Welke emotie is je onbekend?” Leer iemand beter kennen en op een heel andere manier.

  Omdat de ‘juiste woorden’ vinden niet altijd eenvoudig is, help ik met een smallstory jouw verhaal te vertellen.

  Door middel van een intuïtief en gevoelsmatig proces teken ik wat jij mij wil vertellen, met drie unieke grafiettekeningen in magisch-realistische stijl, één ervan uitgewerkt als een pop-up die recht in je hart springt.

  Jouw eigen verhaal in de vorm van een smallstory.