Selecteer een pagina

interview door hélène mulder

CREATORS CHAMBERS op bezoek

“Het is zo fantastisch wat je doet, ik ga een kortfilm van jou maken. Dit moet gewoon de wereld in! Dit kan niet verborgen blijven. Dat mag gewoon niet!”

Met deze zinnen had Hélène Mulder van Creators Chambers geen moeite om mij te overtuigen voor een interview. (bloos) Want wat een fantastische kans bood ze me aan. Ze wilde namelijk een docu-portret maken van hoe ik werk door een interview bij me af te nemen, me te filmen terwijl ik aan het werk was op mijn atelier. Vervolgens zou het geheel —film + interview— gepubliceerd worden op haar eigen site Creators Chambers.

Ter verduidelijking, onder de naam Creators Chambers bezoekt Hélène kunstenaars en creatieve professionals op hun werkplek en onderzoekt wat hen beweegt, hoe ze tewerk gaan en wat hen passioneert.

Creators Chambers interview, Karen Maenhout en kiwi voor atelier

Op verschillende momenten kwamen we samen voor enkele voorbereidende gesprekken, korte videofragmenten en voor het nemen van foto’s.

Enkele weken na haar laatste cliënt, een danser, begonnen de eerste gesprekken met mij. Terwijl de eerste contacten plaats vonden, verzamelde ze informatie.

In het bijzonder vroeg ze naar mijn werkwijze, hoe ik mijn pop-ups bereken, welke materialen ik gebruik en hoe mijn tekeningen tot stand komen. Ze wilde alles zien en alles weten. We hadden het over de boeken die ik inspirerend vind en wat mijn wensen voor de toekomst zijn.

Ik moet bekennen dat ik zoiets iedereen toewens, mijn ego werd zachtjes gestreeld.

Ondertussen werd het voor haar duidelijk hoe ze de film wilde uitwerken en konden we overgaan tot het filmen.

Alles delen, heel dichtbij laten komen en toch had ik niet het gevoel dat ze in mijn ‘personal space’ zat.

Het beeldmateriaal draaien was leuk. Nu kon ik haar aan het werk zien en haar werkmateriaal bewonderen.

Er was een wederzijds vertrouwen in elkaars werk en professionaliteit. Vandaar dat ik tekende of iets kon afwerken zoals ik gewend was om het te doen. Ik werkte en zij was er bij. En we zegden niets.

Zij gaf zich volledig, terillustratie: zij stond op kleine stoeltjes, hield statieven vlakbij mijn gezicht, hing half achter mijn schouder of stond in een of andere verontschuldigende positie. Al met al had het iets rustgevend.

Na even zoeken bleek de kelder de juiste setting voor de laatste opname.

Voor het interview wilde Hélène de juiste plek vinden. Vanachter haar camera screende ze elke ruimte grondig. Heeft het de juiste lichtinval, hoe klinkt de audio en leidt de achtergrond niet te veel af?

We probeerden onder andere het atelier, de tuin, de living en tot slot kwamen we uit in de kelder, waar ik mijn roeitoestel heb staan en waar we wel eens een film screenen via de beamer. Een onzijdige omgeving voor mij. Perfect voor het interview. 

Kortfilm

creators chambers interview door Hélène Mulder

Filmmaker en webdesigner Hélène Mulder realiseert docu-portretten en authentiek webdesign voor creatieve professionals

Lees het interview op Creators Chambers of bekijk de kortfilm.

Dank je Hélène, voor dit prachtige portret.

Omdat de ‘juiste woorden’ vinden niet altijd eenvoudig is, help ik met een smallstory jouw verhaal te vertellen.

Door middel van een intuïtief en gevoelsmatig proces teken ik wat jij mij wil vertellen, met drie unieke grafiettekeningen in magisch-realistische stijl, één ervan uitgewerkt als een pop-up die recht in je hart springt.

Jouw eigen verhaal in de vorm van een smallstory.