interview door hélène mulder

CREATORS CHAMBERS op bezoek

Creators Chambers interview, Karen Maenhout en kiwi voor atelier

“Het is zo fantastisch wat je doet, ik ga een korte film van jou maken. Dit moet gewoon de wereld in! Dit kan niet verborgen blijven. Dat mag gewoon niet!”

 

Met deze zinnen had Hélène Mulder van Creators Chambers geen moeite om mij te overtuigen voor een interview. (bloos) Wat een fantastische kans! Ze zou een docu-portret maken van hoe ik tewerk ga als artiest. Ze wilde daarvoor een interview bij me afnemen en het geheel —film + interview— publiceren op haar site. Want dat is wat ze doet met Creators Chambers. Ze bezoekt kunstenaars en creatieve professionals in hun atelier en onderzoekt wat hen beweegt, hoe ze tewerk gaan, wat hen passioneert en wat hen doet wankelen ook.

We kenden elkaar nog maar pas, maar ze maakte me heel snel duidelijk dat ze haar interesse in mijn werk verder wilde onderzoeken. 

Op verschillende momenten kwamen we samen voor enkele voorbereidende gesprekken, korte videofragmenten en voor het nemen van foto’s.

 

Enkele weken na haar laatste cliënt, een danser, begonnen de eerste gesprekken met mij. Ze wilde mijn werkmateriaal zien, vroeg mij uit over in opdracht werk, welke boeken ik gebruikte, hoe ik mijn pop-ups berekende. Ze wilde alles zien en alles weten. Ik moet bekennen dat ik zoiets iedereen toewens, mijn ego werd zachtjes gestreeld.

Eens het voor haar duidelijk was hoe ze de film wilde uitwerken, konden we verdergaan.

creators chambers interview - Karen dichtbij

Poriën zichtbaar, alles blootgeven! En toch zat ze niet in mijn ‘personal space’.

 

Volgende stap: het nemen van het eerste beeldmateriaal. Dat was leuk, nu kon ik haar aan het werk zien. Ze stond op kleine stoeltjes, hield statieven vlakbij mijn gezicht, hing half achter mijn schouder of stond in een of andere verontschuldigende positie.

En toch stelde deze werkwijze mij op mijn gemak. Het had iets rustgevend. Er was een wederzijds vertrouwen in elkaars werk en professionaliteit. Ik tekende of werkte iets af zoals ik gewend was om het te doen. De footage van het werkproces en materiaal waren nu klaar, dus werd het tijd voor het interview.

creators chambers interview - keldertrap

 En daarvoor moest de juiste plek gekozen worden. Vanachter haar camera werd de setting ‘gescreend’: teveel licht, te drukke achtergrond, teveel ruis,… We kwamen uit in de kelder, waar ik mijn roeitoestel heb staan, waar mijn zoon saxofoon speelt en waar we wel eens ‘een cinema’ke doen’ via de beamer. Geen omgevingsgeluiden, niet te licht, niet te donker. Een onzijdige omgeving voor mij. Perfect om de essentie uit te puren. Om antwoorden te geven die vanuit mijn hart kwamen.

We zien elkaar nog geregeld en hier is een wederzijdse vriendschap uit voortgevloeid.

Dank je, Hélène, voor dit mooie portret, see you soon!

 

Filmmaker en webdesigner Hélène Mulder realiseert docu-portretten en authentiek webdesign voor creatieve professionals

Lees hier het volledige interview met Karen Maenhout op Creators Chambers door Hélène Mulder.

 

creators chambers interview door Hélène Mulder

Editie 

195 €

Laat je ontroeren door een unieke visuele vertelling op bamboe met 3 illustraties en een pop-up design.

Limited edition, genummerd en gesigneerd. Handwerk en assemblage in eigen atelier.