info

Wat is Furoshiki?

teamwakon.com/collections/furoshiki/products/kenema-maneki-neko

Furoshiki (foe-ro-shie-kie), de Japanse inpaktechniek met doeken werd oorspronkelijk bedoeld als beschermmiddel om waardevolle goederen en schatten in Japanse tempels in te wikkelen. Dit is doorheen de geschiedenis verder uitgegroeid en zien we nu terugkomen in culturen over de hele wereld.

wat is riso photo by Fred Aldous
wat zijn riso kleurendrums

De voordelen

1. Ze zijn handig: je draagt ze als een tas door de speciale verknoping

2. Ze zijn beter voor het milieu: als alternatief voor een plastieken zak én de stof kan –in tegenstelling tot gewoon geschenkpapier– hergebruikt worden als inpakmateriaal of voor andere doeleinden (sjaal, handdoek).

3. Ze voegen een extra waarde toe: het onderstreept de intentie van het geven.

4. Verpakken gaat snel en is niet moeilijk: op het internet kan je stap voor stap overzichten terugvinden van de verschillende knooptechnieken en hun toepassingen. Het gaat vaak eenvoudiger dan inpakken in papier.

 

Furoshiki en SmallStories

Voor mijn wenskaarten en edities gebruik ik graag de furoshiki inpaktechniek. Niet helemaal volgens de regels, want ik gebruik bijvoorbeeld geen knoop. De plooien liggen diagonaal naast elkaar en dekken het geschenk toe, ‘ingekeperd’ totdat het voorzichtig uitgepakt en gelezen wordt…

Ook de wenskaarten worden niet helemaal volgens de furoshiki-regels ingepakt, maar ze zijn er wel op geïnspireerd. Ik wikkel ze  in oud behangpapier in de plaats van stof te gebruiken. Ongebruikte stalenboeken van behangpapier krijgen op deze manier een nieuwe functie en het helpt om minder tape te gebruiken.

Het inpakken met deze speciale vouwtechniek doet iets bijzonder met mij. Het legt de laatste hand aan werk waar veel liefde en zorg in gekropen is.

En dat voel je bij het openen. Het werkt nieuwsgierig in op de ontvanger. Ze pauzeren even om te kijken. Ze verlangen niet zo hard meer naar de inhoud. Het verlegt zich naar een andere niveau. Het geven wordt belangrijker.

De ongeschreven regels van kado’s geven in Japan

NIET TE DUUR:
Omdat de ander zich niet verplicht mag voelen om ook een duur geschenk te moeten geven.

BELEEFDHEID:
Iemand in Japan een kado geven zonder het in te pakken, wordt als erg onbeleefd beschouwd.

INPAKSTIJL:
Er wordt veel aandacht en liefde gestopt in het inpakken, hoe klein het kado ook is. In sommige gevallen is de verpakking zelfs belangrijker dan het geschenk zelf. Vaak wordt het kado eerst met inpakpapier ingepakt en dan

nog een keer in furoshiki – doeken gewikkeld. Hoe meer lagen, hoe beter. De oorsprong hiervan ligt in het shintoïsme. Deze religie geeft aan dat elk ding een eigen ziel heeft. Bij het inpakken van het kado besherm je de ziel.

Oorsprong Furoshiki

Hoewel de inpaktechniek reeds 300 jaar eerder ontstond, kreeg het de naam furoshiki pas tijdens de Muromachi periode (1136 tot 1573). De term furoshiki, als we hem splitsen staat voor ‘Furo’ wat ‘bad’ betekent en ‘Shiki’ dat afkomstig is van het woord ‘spreiden’ of ‘neerleggen’.

Ashikaga Yoshimitsu, een Shogun tijdens deze periode, had een groot badhuis waar gasten gebruik van mochten maken. Om hun kimono’s  en andere persoonlijke spullen tijdens het baden niet te verwarren met die van de andere gasten, wikkelden ze deze in doeken die versierd waren met hun familiewapen. Voor het afdrogen stonden ze op hun doek en na het aankleden gebruikten ze het weer als draagtas voor hun bezittingen.

Badhuizen waren eerst louter als wasfaciliteit bedoeld, maar werden nu ook plaatsen om te ontspannen en te socialiseren. Furoshiki werd al snel populair bij alle leden van de samenleving. 

wie bouwde de riso Noboru Hayama

Vandaag

Het duurde niet lang voordat de gewoonte zich verspreidde naar andere terreinen, zoals het inpakken van boeken, geschenken en koopwaar.

In 2006 promootte de Japanse minister van Milieu Yuriko Koike het gebruik van furoshiki doek nog om het milieubewustzijn te vergroten en het gebruik van plastic te verminderen.

In Japan kan je furoshiki kopen in toeristenwinkels of in speciale winkels die gewijd zijn aan furoshiki. 

Ze kunnen bestaan uit een grote variëteit aan stoffen zoals katoen, rayon, gerecycled plastic of nylon, en zijn vaak versierd met traditionele Japanse ontwerpen, maar je kan de doeken ook zelf knippen uit stofresten. Het enige wat je nodig hebt is een vierkant stuk stof. Veel voorkomende maten zijn 40 x 40 cm of 70 x 70 centimeter maar het kan ook zo klein zijn als de palm van je hand, of zo groot als het geschenk erom vraagt.

 

Telkens wanneer ik iets nieuws van Japan ontdek, ontroert het mij. Hun zoektocht naar eenvoud, essentie en kracht.

Ik ♥ Japan!