info

Wat is Riso?

wat is riso photo by Fred Aldous

photo by Fred Aldous

De ecologische druktechniek van Japanse oorsprong gebeurt in een gespecialiseerde drukkerij op een Risograph printer(1) met inkten op basis van rijstzetmeel of soja.

wat is een riso printer
wat zijn riso kleurendrums

Riso-inkten zijn niet dekkend, maar spelen complementair op elkaar in. Door gebruik te maken van deze transparantie alsook te spelen met verschillende patronen in de master, verkrijg je unieke artistieke effecten.

Voor elke kleur in je ontwerp heb je een andere kleurendrum(2) nodig met zijn eigen master. Op de master(3) wordt per kleur een digitale vertaling van je drukopdracht gemaakt. Minuscule gaatjes worden gebrand in het Washi-papier —waaruit de master bestaat— en over de juiste inkt-cilinder geplakt waardoor de inkt geduwd wordt. Dat betekent dus dat je je papier voor elke kleur weer in de machine steekt en er opnieuw op drukt.

De kleine verplaatsingen tussen de onderlinge kleurlagen die daardoor ontstaan maken elke print uniek en bijzonder. I love it!

Ik veranderde 8 van mijn illustraties in volwaardige Riso-bestanden en ontwikkelde vervolgens deze set van 8 luxe wenskaarten. Je kan ze pre-orderen, dan ben je zeker van je levering begin december. Neem gerust een kijkje op mijn andere pagina waar je ze allemaal één voor één kan beluisteren en bekijken, met inspiratie voor je eigen wensen.

set van 8 luxe wenskaarten

Set van 8 luxe wenskaarten

19,50 €

riso-print op 300g papier
8 dubbele wenskaarten
met enveloppen

Ontstaan van Riso

In de wederopbouw van de Japanse economie na WOII, voerde Japan hoge invoertaksen op Amerikaanse en Europese producten, waaronder ook op de emulsie inkten. De noodzaak om iets anders uit vinden diende zich aan.

Noboru Hayama richtte de firma Riso op in 1946, wat letterlijk “ideaal” betekent. Hij wilde de mensen in deze naoorlogse depressie eraan herinneren hun idealen niet te laten gaan. Daarom kies ik ook voor Riso, mijn wensen om voor mens en milieu te zorgen worden hiermee juist aangevuld!

wie bouwde de riso Noboru Hayama