info over ontstaan en uitleg over de druktechniek
Wat is Riso drukwerk en waarom is het zo mooi?
Riso is een ecologische druktechniek ontwikkeld in Japan. Tegenwoordig bestaat ook in Europa de techniek.
Het drukken gebeurt in een gespecialiseerde drukkerij op een Risograph printer(1) met inkten op basis van rijstzetmeel of soja.
Riso-inkten zijn niet dekkend, maar spelen complementair op elkaar in. Door gebruik te maken van deze transparantie en te spelen met verschillende patronen in de master, krijg je verrassende effecten.

photo by Fred Aldous
Washi papier en gaatjes. Drukken en weer drukken.
Voor elke kleur in je ontwerp heb je een andere kleurendrum(2) nodig met zijn eigen master. Op de master(3) wordt per kleur een digitale vertaling van je drukopdracht gemaakt. Minuscule gaatjes worden gebrand in het Washi-papier —waaruit de master bestaat— en over de juiste inkt-cilinder geplakt waardoor de inkt geduwd wordt.
Dat betekent dus dat je je papier voor elke kleur weer in de machine steekt en er opnieuw op drukt.
De kleine verplaatsingen tussen de onderlinge kleurlagen die daardoor ontstaan maken elke print uniek en bijzonder. I love it!

Ontstaan in Japan na de tweede WO.
In de wederopbouw van de Japanse economie na WOII, voerde Japan hoge invoertaksen op Amerikaanse en Europese producten om de eigen economie te promoten. Ook de emulsie inkten werden zwaar belast met deze taksen waardoor de noodzaak zich aandiende om iets anders uit vinden.
Noboru Hayama richtte de firma Riso op in 1946, wat letterlijk “ideaal” betekent. Hij wilde de mensen in deze naoorlogse depressie eraan herinneren hun idealen niet te laten gaan.